Segítség, nedvesedik a fal!

952 mapeguard wp 200 n04

Rengeteg otthontulajdonos nézi növekvő aggodalommal, ahogy a nem megfelelő vízszigetelés miatt egyre több helyen megjelennek a vizes foltok, átnedvesedések a falakon. Szerencsére van olyan megoldás, amely megnyugtató eredménnyel vethet véget a jelenségnek.
A megoldás az utólagos vízszigetelés, amelynek 3 fajtája is van.

UTÓLAGOS VÍZSZIGETELÉSI MEGOLDÁSOK

1. Mechanikai eljárások

Az egyik mechanikai eljárás során a falazatot szakaszosan kibontják, majd a szigetelést szakaszosan építik be, és ezt követően szintén szakaszosan kerül sor a fal helyreállítására. Az eljárás előnye, hogy teljes értékű szigetelés készíthető vele, illetve hagyományos munkafázisokat igényel. Ugyanakkor hátránya, hogy részben a habarcs zsugorodása miatt repedések, szerkezeti károk keletkezhetnek a módszer kivitelezése során.

Egy másik mechanikai megoldás lényege, hogy a falazat szakaszos átfűrészelésével a falazat alsó síkján szakaszosan szigetelő lemezeket helyeznek be, majd kiékelés után a vágat szakaszos kiinjektálásával állítják helyre a falazat folytonosságát. Ennek az eljárásnak a hátrányai között említik, hogy a vágat magassága több ízben nem egyezik a padlószigetelés magasságával, és a vágatba helyezett szigetelés anyaga gyakran eltérő a padlószigetelés anyagától, ami statikai kérdéseket vet fel (például boltozatok oldalnyomása).

A harmadik módszer az acéllemez beütés. Ennél a megoldásnál a falazatba speciálisan kiképzett, egymásba kapcsolódó acéllemezeket préselnek be szakaszosan. Olyan falazatoknál lehet alkalmazni, ahol a falazóelemek közötti vízszintes fugák szabályosak, azonos síkban futnak. Az eljárás falvastagsági korlátja 50 cm. Kivitelezése során előforduló probléma lehet, hogy a lemezek a sajtolás közben sérülnek, ezért nem tudnak egymáshoz kapcsolódni, illetve a falszigetelés síkja általában nem azonos a padlószigetelés síkjával, ezért a síkok között függőleges szigetelés is szükséges, bár ez más megoldásoknál is szükségessé válhat. További kérdés még az eljárással kapcsolatban a fémlemezek korróziója, illetve a páralecsapódás a fémen.

2. Vegyi szigetelések

A vegyi szigetelések során a falba készített furatokba olyan folyékony halmazállapotú vegyi anyagot juttatnak, melynek vegyületei a falazatba felszívódva módosítják a pórusszerkezet tulajdonságait. Hidrofóbizálják, azaz víztaszítóvá teszik a kapillárisok belső felületét, ezzel megszakítva a kapilláris emelkedést illetve eltömítik a kapillárisok keresztmetszetét, ezzel gátolva a kapilláris emelkedést.

A vegyi szigeteléseket a következő két technológiával lehet a falazat belsejébe juttatni:

– Gravitációs eljárással.

– Injektálás nyomással (alacsony vagy magas nyomáson), pakkereken (szelepes csonkokon) keresztül.

MK66 kep2

3. Elektrokinetikus eljárások

Az elektrokinetikus eljárásokat viszonylag ritkán alkalmazzák. Ennek a megoldásnak az a lényege, hogy a kapillárisokban felszívódó nedvesség elektrokinetikai tulajdonságait használva szorítják vissza a falnedvességet. Külső egyenfeszültség hatására a vízáramlás iránya megfordítható a falban, mivel az elektroozmotikus vízáramlás során a víz a negatív pólus (katód) irányába mozog. Az eljárás leginkább híg oldatokban működőképes. Az így megoldott vízszigetelés karbantartást és szakképzett felügyeletet igényel.

Utólagos szigetelési problémával mindig kérd szakember segítségét! Örömmel segítünk bármilyen szakmai kérdésben, a tökéletes megoldás megtalálásában, hogy felújításod problémamentesen, már elsőre véglegesen készüljön el!