ILYEN LESZ KÉT ÉV MÚLVA A MELEGBURKOLATOD: ALJZATKIEGYENLÍTÉSSEL, ÉS ANÉLKÜL

Egy lakásfelújítás, építkezés elkerülhetetlen eleme a padló kialakítása és burkolása, amihez sokszor nélkülözhetetlen az aljzatkiegyenlítés. Ennek a hiányát igen hamar észre lehet venni a burkolaton, ami a későbbiekben egyrészt esztétikai problémát jelent majd, másrészt plusz költségeket teremt.

DE MIÉRT SZÜKSÉGES ALJZATKIEGYENLÍTŐ ANYAG HASZNÁLATA, ÉS MIRE SZÁMÍTHATSZ NÉLKÜLE?

Az aljzat, amire a melegburkolatot, azaz parkettát, laminált padlót, LVT-t, vagy bármilyen egyéb fajtáját fekteted, nem feltétlenül tökéletesen vízszintes és egyenletes. Sőt! Legtöbbször nem az. Ha pedig ez így is marad, ha nem javítják ki, akkor a rákerülő burkolat alatt hézagok keletkezhetnek. Ez elsőre valószínűleg nem fog feltűnni, hiszen nem kell, hogy látványos legyen a gond, viszont idővel meghallod majd a mindenki által jól ismert, zavaró recsegést. A padló elmozdulhat, felválhat, ez pedig nem orvosolható egyszerűen, csak úgy, ha ismét felújításba fogsz. Pótolni kell majd az elmaradt aljzatkiegyenlítést, amihez mindent ki kell pakolni az adott helyiségből, fel kell szedni a burkolatot, és szakemberekkel elárasztani a házat.

Szoba aljzatkiegyenlítés nélkül:

Aljzatkiegyenlítés Mapei-el

Szoba aljzatkiegyenlítéssel:

Az aljzatkiegyenlítés fontossága

A különbség nyilvánvaló (még ha az ábrázolás valamelyest eltúlzott is), azonban a nem megfelelő anyag, vagy a rossz eldolgozás is vezethet ugyan ide.

Mire kell odafigyelni aljzatkiegyenlítés közben?

Az aljzat állapota elsődleges fontosságú. Stabilnak és megfelelő szakítószilárdságúnak kell lennie, ami azt jelenti, hogy például a beton nem lehet porózus, valamint a nedvességtartalma a kiegyenlítő anyagon feltüntetett maximális értéket nem haladhatja meg.

Meg kell tisztítani a felületet minden szennyeződéstől és portól, hogy arra a további rétegek megfelelően tapadhassanak, ez után pedig alapozót kell felvinni rá. Választható a Primer G vagy az Eco Prim Grip. Ezzel megakadályozható, hogy az aljzat túl nedvszívó legyen, ami a kiegyenlítő gyors megszáradásához, a munka elkapkodásához, nem megfelelő minőségéhez vezethet.

Fontos, hogy a kiöntést és az elsimítást gyorsan elvégezzük, mivel ezek az anyagok legtöbbször viszonylag hamar megkötnek. Tökéletesen síkra húzni nem egyszerű feladat és komoly tapasztalatot/szakértelmet igényel, főleg azért, mert kevés lehetőség van hibázásra.

A szintkülönbség maximum 3 mm lehet, de már az is soknak számít. Hosszú szintezővel ezt folyamatosan ellenőrizni kell, ugyanis ettől nagyobb eltérésre már nem is szabad melegburkolatot fektetni.

Ha a szükséges rétegvastagság eléri az 5-7 mm-t, akkor az esetleges légbuborékok eltüntetése érdekében már tüskés hengerhasználatára is sort kell keríteni.

A kiöntött anyagot védeni kell az erősen tűző napfénytől is, különben az a túl gyors megszáradás miatt felrepedezhet.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a száradási idő kivárására szükséges odafigyelni, azaz terméktől függően nagyjából 1-3 napra. Ennyi időnek a burkolás előtt feltétlenül el kell telnie, hogy a végeredmény tökéletes lehessen.

Aljzatkiegyenlítéshez a MAPEI kínálatából az Ultraplan, az Ultplan eco, valamint az Ultraplan Eco 20 termékeket ajánljuk, amik akár padlófűtés esetén is ideálisak!

Jó munkát kívánunk!