A menthetetlennek tűnő betonfelületek ellenszere: a betonjavítás

E6200AD6 0529 4767 8FF3 69A2CD4D8165 1 105 c 1

A betonjavítás lehetővé teszi, hogy ne kelljen azonnal újra a betonozási munkálatok tervezésén gondolkodni, ha valami oknál fogva sérül a betonfelület. Korábban is voltak erre törekvések, azonban sokáig nem létezett ehhez a munkához megfelelő, pontosan erre a célra kifejlesztett anyag, így – jobb híján – csemperagasztó segítségével oldották meg az égetően sürgős helyzeteket. 

Manapság egyre nagyobb a választék a betonjavító anyagok között, így a különböző vastagságú és rendeltetésű felületeknél is szakszerűen valósulhat meg a betonjavítás.

Mikor lehet jó megoldás a betonjavítás?

A beton nagyon erős anyag, ennek ellenére nem örök. A különböző fizikai behatások következtében károsodhat a szerkezete, illetve szerencsésebb esetben csak a felülete sérül. Amennyiben a sérülés mélysége nem haladja meg a 4 cm-t, akkor kerülhet szóba a betonjavítás. 

Attól függően, hogy felületi hibákat vagy nagyobb sérüléseket kíván javítani, különböző anyagok közül lehet választani. 

pexels-photo-1134192

Ha igazán súlyos a helyzet…

A legproblémásabb eset az, amikor a vasbeton szerkezet sérül, és ez olyan mértékű, hogy a betonacélok kilátszanak. Ilyenkor első lépésként a felületkezelést kell elvégezni speciálisan erre a célra kifejlesztett korrózióálló bevonattal. Erre a Mapei kínálatából a Mapefer vagy a Mapefer 1K termékek alkalmasak. Előbbi kétkomponensű, míg utóbbi egykomponensű habarcs.

A bölcs előrelátás a beton esetében is hasznos lehet. Nem szükséges megvárni, hogy bekövetkezzen a baj, hiszen van lehetőség a megelőzésre is: a Mapeshield E 25 termék a szerkezet felületére közvetlenül felragasztható, öntapadó cinklemez a vasalat korrózió elleni katódos védelmére. Ez a termék elsősorban hidak pillérei, födémek, parkolóházak, előfeszített betonszerkezetek, gerendák és pillérek, valamint erkélyek homloklemezei esetében használható. 

Mapeshield I egy különleges vezetőképes pasztába ágyazott, tiszta fogyó cink anód, amely új vagy felújítandó szerkezetek vasalatának katódos korrózióvédelmére használható. 

Mapeshield S a szerkezetre közvetlenül felragasztható öntapadós cink szalag a légköri korróziónak kitett fémszerkezetek galvanikus katódos védelmére.

A sérült beton megmentése

Legyen szó töredezett, hiányos betonról, vagy nagyobb lyukakról, pillérekről, gerendákról, áthidalókról, teraszok betonfelületéről vagy homlokzati felületekről, a Mapei minden eshetőségre gondolt a betonjavításhoz alkalmazható habarcsaival. 

Mapegrout T40 megrongálódott betonok – erkélyek, pillérek, áthidalók – felületi javítására használható. Ez a termék alkalmas alagutak, csatornák javítására is.

Amennyiben a javítandó felület vastagsága változó, úgy a Planitop 400 a megfelelő választás. 

Ezekről a termékekről azt is fontos tudni, hogy nem csak vízszintes felületeken alkalmazhatók eredményesen, a függőleges felületekre is kényelmesen és biztonságosan felhordhatók.

Az utolsó simítások

A betonjavítás nem ér véget a hibák korrigálásával. A betonfelületet egyenletessé, esztétikussá – akár színessé – is lehet tenni. 

Az Elastocolor Pittura betonok felületi védelmére használható a romboló hatású légköri tényezőkkel szemben. Folytonos és ellenálló réteget képezve vízzáróvá teszi és védi a betont. Ecsettel, hengerrel és szórással egyaránt felhordható.

A betonjavítás bárhol szükségessé válhat, legyen szó családi házról, ipari területről vagy akár közterületről. A szakemberek ezen a területen is kellő tapasztalattal rendelkeznek, így a megfelelő mester kiválasztása után forduljon máris hozzánk, hogy segítsünk eldönteni, hogy mely termék lesz majd az Ön számára a legmegfelelőbb, és azt milyen mennyiségben kell beszereznie, ha rászánta magát a betonjavítás elvégeztetésére.