Burkolás gipszkartonra, mire kell odafigyelni?

molnár f kép 7

Manapság egyre népszerűbbé válik, hogy a házban egyes helyiségeket csupán gipszkarton fallal választanak el egymástól az épület építésénél vagy felújításánál, vagy egyszerű díszfalként, kiegészítő elemként használják azt, a dizájnos megjelenés érdekében. A gipszkarton falak rendkívül gazdaságos megoldásként funkcionálnak, hiszen könnyebbek, gyorsabban felhúzhatók és látványra szinte ugyanolyan eredményt adnak, mint téglából készült társai. Mégis azért nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az effajta falak nem nyújtanak nagymértékű hangszigetelést és egyáltalán nem vízállóak. Ezáltal óvni kell őket a nedvesedéstől és magas páratartalomtól. A gipszkarton falak csempézése, szintén egy olyan terület, amely nagy szakmai felkészültséget igényel. Soha ne lásson neki egyedül, mindig bízza szakemberre a munkát. 

Mindezek figyelembevételével, összeszedtünk néhány olyan tanácsot, amelyet érdemes követni a gipszkartonra történő csempézés esetén. Hiszen nem árt, ha az Önnek dolgozó szakemberen kívül, Ön is tisztában van, a témával kapcsolatos alapokkal. 

A gipszkarton falak különösen érzékenyek a vízre

Jó ha tudja, hogy ezek a falak egyáltalán nem szeretik a vizet. Ezt sosem szabad figyelmen kívül hagyni. Érdemes a csempézés kezdetekor megfigyelni a gipszkarton fal környezetében kialakuló páratartalom mértékét. Ha túl magas a pára, (mint például egy fürdőszobában), akkor érdemes eleve impregnált gipszkartont választani az ilyesfajta helyiségekbe. Az impregnált gipszkarton tulajdonképpen azt jelenti, hogy vízálló tulajdonságának köszönhetően, sokkal strapabíróbb magasabb páratartalmú környezetben is, mint hagyományos társa. 

A gipszkarton falat minden esetben szükséges előkészíteni

Erre a legkiválóbb megoldás a Primer G alapozó anyag, amely olyan műgyanta bázisú diszperziós alapozó, amely nagyon alacsony illékony szervesanyag kibocsátással rendelkezik. Rendkívül jó alapozó, hiszen felhordás után rugalmas, tömör és fényes fóliát alkotva szárad meg, illetve javítja a csemperagasztó tapadó hatását is. 

Ha az alapozással végzett szakemberünk, akkor jöhet a csemperagasztás fázisa

Ha a csempék mérete kisebb mint 50×50 centiméter, akkor a felragasztásukhoz kiváló termék lehet a KERAFLEX fokozott terhelhetőségű, lecsúszásmentes ragasztóhabarcs. Ha viszont ennél nagyobb burkolatot választottunk, akkor érdemesebb a KERAFLEX MAXI S1  terméket előtérbe helyezni, ugyanis a MAPEI ezen terméke, különösen a nagy méretű kerámia burkolólapok ragasztásához lett kifejelsztve. 

A lényeg, hogy sok múlik a kiválasztott termékek minőségén is. Ne feledje, hogy a munkát bízza szakemberre, és a termékek kiválasztásánál fordítson nagy hangsúlyt a megbízhatóságra és minőségre. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

14 − tizenegy =